Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ελέφαντας - Ρέιμοντ Κάρβερ

Όταν πήγα να αγοράσω τους Αρχάριους του Κάρβερ, ο υπάλληλος του βιβλιοπωλείου και φίλος είπε πως θα πρέπει να διαβάσω οπωσδήποτε και τον Ελέφαντα

Ολοκλήρωσα τους Αρχάριους. Ενθουσιάστηκα. Έγραψα για αυτό και τελικά παρήγγειλα και τον Ελέφαντα. Δεν έψαξα καν την περιγραφή του βιβλίου. Ήμουν σίγουρη πως θα έχει τον ίδιο αντίκτυπο μέσα μου με το προηγούμενο.

Πιάνοντας στα χέρια μου ένα βιβλίο με τόσο αινιγματικό τίτλο συνήθως ξεκινάω τις εικασίες. Δε διαβάζω το οπισθόφυλλο, από φόβο μήπως μου αποκαλύψει τη σημασία του τίτλου. Η συλλογή διηγημάτων του Ρέιμοντ Κάρβερ, με τίτλο Ελέφαντας, είναι ένα από αυτά τα βιβλία. Γιατί ελέφαντας αναρωτιόμουν και όσο προχωρούσα από το ένα διήγημα στο άλλο, τόσο πιο πολύ έπειθα τον εαυτό μου πως ο ελέφαντας είναι αυτό το βαρύ συναίσθημα που πλακώνει τους ανθρώπους για όσα βιώνουν στις ιστορίες αυτές. Ο Κάρβερ βέβαια με διέψευσε πανηγυρικά, η απάντηση ήρθε στο ομώνυμο διήγημα. Άλλωστε ο ελέφαντας δεν είναι απαραίτητο να σε πλακώσει με το βάρος του, μπορεί απλώς να είναι ένα στιβαρό στήριγμα. Δε θα πω άλλα για να μην προδώσω τη μαγεία του να ανακαλύπτεις το νόημα του τίτλου. Θα πω όμως λίγα λόγια για τα επτά διηγήματα που απαρτίζουν τη συλλογή αυτή. Μία συλλογή που απαρτίζεται από τα τελευταία διηγήματα που έγραψε πριν τον θάνατό του και τα οποία εκδόθηκαν το 1988 στη Μ. Βρετανία υπό τον τίτλο Elephant and other stories.

Στη συλλογή αυτή ο Κάρβερ ξεφεύγει από την αποκλειστική αναφορά στις ερωτικές σχέσεις και επεκτείνεται στις σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών αλλά και μεταξύ αδερφών. Έτσι στο πρώτο διήγημα με τίτλο «Κιβώτια» ο συγγραφέας αναφέρεται στη σχέση μητέρας και γιου, στη δυσκολία των ανθρώπων να συμβιώσουν αρμονικά με ανθρώπους που αγαπούν, αλλά και στη δυσκολία τους να αποχωριστούν τους ίδιους ανθρώπους. Μου θύμισε λίγο αυτό το «μακριά και αγαπημένοι» που έλεγε η γιαγιά μου και τελικά είχε μάλλον δίκιο! Όμως και στο ομότιτλο διήγημα ο Κάρβερ αναφέρεται στη σχέση μεταξύ οικογενειών, στη σημασία της προσφοράς ακόμη και αν ξέρεις πως δε θα υπάρχει ανταπόδοση, στην επιστροφή μας σε όσα θεωρούμε στήριγμα στις δύσκολες στιγμές, ακόμη και αν αυτά τα στηρίγματα έχουν πάψει να είναι απτά.

«Το θέλημα» είναι ίσως το πιο παράδοξο διήγημα του. Η μεταφράστρια σημειώνει στο τέλος της έκδοσης πως το διήγημα αυτό είναι το τελευταίο που έγραψε ο Κάρβερ λίγο πριν μάθει πως έπασχε από καρκίνο. Την εποχή εκείνη διάβαζε τη βιογραφία του Τσέχοφ και εμπνεύστηκε από αυτή. Μιλά για τον Τσέχοφ λοιπόν και τις τελευταίες μέρες του πριν τον θάνατό του. Γενικώς ο θάνατος φαίνεται να τον απασχολεί περισσότερο στη συλλογή του αυτή, μιας και το διήγημα «Όποιος κι αν ήταν σ’ αυτό το κρεβάτι» πραγματεύεται το ίδιο ζήτημα, μέσα από μία πιο θεωρητική πλευρά, καταδεικνύοντας όμως το πόσο πολύ απασχολεί τους ανθρώπους, πόσο τους αναστατώνει.

Τα διηγήματα «Οικειότητα», «Menundo» και «Κοτσυφόπιτα» αναφέρονται στη ρήξη μεταξύ συζύγων. Περιστρέφονται γύρω από την ύστατη στιγμή του χωρισμού που περιγράφεται άλλοτε ως ανάμνηση, άλλοτε ως συνέπεια των επιλογών των συζύγων και άλλοτε ως τετελεσμένο. Οι άνθρωποι σμίγουν και χωρίζουν και ξαναφτιάχνουν τις ζωές τους, διότι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Menundo» «Αυτό κάνουν πάντα οι άνθρωποι όταν δεν βρίσκουν ησυχία: αρχίζουν κάτι ξέροντας πως θ’ αλλάξει οριστικά τα πράγματα».

Ο Κάρβερ έχει μία μοναδική ικανότητα να σε κάνει να αισθάνεσαι οικειότητα για τους ήρωές του. Ήρωες γεμάτους συναισθήματα, πάθη, ενσυναίσθηση και σε τελική ανάλυση ανθρωπιά. Δε φαίνεται ούτε να τους συμπαθεί, ούτε να τους αντιπαθεί, αισθάνεσαι όμως ότι συμπάσχει μαζί τους, ότι κατανοεί τα πάθη τους και τα λάθη τους. Σκύβει πάνω από τις ζωές τους με μία απίστευτη ζεστασιά που σε κάνει να αισθάνεσαι εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες σχέσεις. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ήρωες υπάρχει κάπου μια χαραμάδα φωτός.

Αυτή τη συλλογή διηγημάτων – και για να ακριβολογώ, και αυτή – την απόλαυσα. Υπόθεση ενός απογεύματος η ανάγνωσή του – είναι μόνο 154 σελίδες –, σου δίνει όμως εναύσματα για σκέψη ημερών. Περιττό να αναφέρω πως έχω ήδη αγοράσει την επόμενη δική του συλλογή διηγημάτων που θα διαβάσω.


Ρέιμοντ Κάρβερ | Ελέφαντας | μετάφραση: Τρισευγένη Παπαϊωάννου | Μεταίχμιο


Αν θέλετε να ενημερώνεστε για τις καινούργιες αναρτήσεις του blog μπορείτε να ακολουθήσετε/κάνετε like στη σελίδα Λογοτεχνία παντού στο facebook!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βροχή - Ουίλλιαμ Σόμερσετ Μωμ

Η νουβέλα του Μωμ, «Βροχή», είναι υπόθεση ενός απογεύματος. Εκατό μικρές, αλλά απολαυστικές σελίδες, που θα σας κάνουν παρέα μαζί με τον καφέ σας, διότι τόσο θα χρειαστείτε για να το διαβάσετε. Θα ανασηκώσετε το φρύδι τακτικά και θα γελάσετε επίσης. Μοναδική προϋπόθεση, η απουσία θρησκευτικού φανατισμού. Η ιστορία έχει ως εξής, δύο ζευγάρια – ένας γιατρός, ένας ιεραπόστολος και οι σύζυγοί τους – ταξιδεύουν με πλοίο και προορισμό την Άπια, στα νησιά Σαμόα στον Νότιο Ειρηνικό. Αναγκάζονται να διακόψουν τα ταξίδι τους, καθώς υπάρχει υποψία επιδημίας ιλαράς, οπότε και παραμένουν στο Πάγκο-Πάγκο. Στο ίδιο πλοίο ταξίδευε μαζί τους και η Σέηντι, μία πόρνη, που αγαπά το γραμμόφωνο και τη συναναστροφή με ναύτες, και βρίσκει δωμάτιο στο ίδιο κατάλυμα με εκείνους. Ο ιεραπόστολος και η Σέηντι έρχονται σε ευθεία ρήξη, ενώ ο γιατρός παίζει το ρόλο του μεσολαβητή. Η κατάσταση γρήγορα εκρήγνυται και το τέλος επιβεβαιώνει τις υποψίες του αναγνώστη με τρόπο όμως ανατρεπτικό. Ο Μωμ αναπτύσσει τη νουβ...

Εκεί που ζούμε - Χρίστος Κυθρεώτης

Είναι δύσκολο να ξεφύγεις από το παρελθόν σου. Αυτό σκεφτόμουν διαβάζοντας το βιβλίο του Χρίστου Κυθρεώτη. Και το διάβασα μέσα σε 3 μέρες, χωρίς να πιεστώ, χωρίς να σκεφτώ στιγμή ότι θα προσπεράσω κάποιο κομμάτι του επειδή βαρέθηκα ή επειδή ένιωσα ότι περιττεύει. Ακολούθησα τον ήρωα αρχικά σαν ένας αόρατος παρατηρητής μέσα στη σκέψη του, αργότερα σα να ήμουν ο ίδιος ο ήρωας. Τον ακολούθησα στους δρόμους της Αθήνας. Έκανα εικόνα τις διαδρομές του. Ταυτίστηκα με τη σκέψη του και το συναίσθημά του. Ίσως επειδή μένουμε σε κοντινές γειτονιές, ίσως επειδή είμαστε στην ίδια ηλικία περίπου. Έφτασα να θεωρώ πως είναι υπαρκτό πρόσωπο και πως κάπου στη συμβολή Αλεξάνδρας με Ιπποκράτους μπορεί και να τον πετύχω. Ο αφηγητής και ήρωας του έργου σου δίνει πρόσβαση ακόμη και στις πιο μύχιες σκέψεις του. Εστιάζει εσωτερικά και σου περιγράφει τη μέρα του, λεπτό προς λεπτό. Μέσα από αυτή τη μία μέρα βέβαια και τις δεκάδες αναδρομές καταφέρνει να σου πει για όλη τη ζωή του ή τουλάχιστον για όλα εκείν...

Ο φάρος - Άλισον Μουρ

Ο Φάρος , η νουβέλα τ ης Άλισον Μουρ, διαβάζεται γρήγορα, χωρίς να σε κουράζει, χωρίς να σε κάνει να σκέφτεσαι που το πάει, χωρίς να θες να προσπεράσεις κομμάτια. Είναι τόσο όσο, και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι τεράστιο προτέρημα για ένα λογοτεχνικό κείμενο.   Ο πρωταγωνιστής, ο κύριος Φουθ, έχει μόλις χωρίσει από τη σύζυγό του και αποφασίζει να κάνει ξανά το ταξίδι που είχε κάνει με τους γονείς του, πριν η μητέρα του τους εγκαταλείψει, αυτόν και τον πατέρα του. Πρόκειται για έναν χαρακτήρα ήπιο, άχρωμο, που κανείς δε θυμάται και μάλλον δε θα λείψει και σε κανέναν. Ένα χαρακτήρα που γνωρίζουμε μέσα από την άποψη και τις αντιδράσεις των άλλων, μιας και ο ίδιος φαντάζει ανίσχυρος, σα μια ευθεία γραμμή. Έχοντας διανύσει ήδη την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, παλεύει ακόμη με τις αναμνήσεις του φευγιού της μάνας του, με την χαμένη του αυτοεκτίμηση, με τις εμμονές και τις φοβίες του. Άλλωστε τελειώνει ποτέ η πάλη αυτή; Σε δεύτερο πλάνο η Έστερ, εξίσου μόνη, εξίσου κακοποιημένη, άπιστη...